ASR Lijfrente Opbouwrekening

De vaste rente kan oplopen tot maar liefst 4,10%. De variabele rente is momenteel 2,00%.

Sparen met de ASR lijfrente opbouwrekening is een vorm van banksparen: u bouwt spaartegoed op, op een geblokkeerde rekening. Met het spaartegoed dat u op de ASR lijfrente opbouwrekening opbouwt, koopt u later een lijfrente aan. Deze lijfrente keert periodieke uitkeringen uit die u gebruikt als aanvulling op uw inkomen. Wilt u uw inkomen later aanvullen met een lijfrente? Dan moet u dus twee fases doorlopen:

1. De opbouwfase. In deze fase stort u geld op de ASR lijfrente opbouwrekening en bouwt u een spaartegoed op. Hoe lang deze fase is, bepaalt u zelf als u de rekening opent. De opbouwfase kan echter niet langer duren dan tot de dag waarop u 70 jaar wordt. Dit is de einddatum van de rekening.

2. De uitkeringsfase. In deze fase krijgt u de lijfrente in periodieken uitgekeerd nadat u deze hebt aangekocht. Uw adviseur kan u meer vertellen over welke lijfrente voor u het meest geschikt is.

U mag zelf weten hoeveel geld u stort en wanneer. U hoeft dus geen vaste bedragen op vaste momenten te storten. De enige regel is dat u binnen 90 dagen nadat u de rekening hebt geopend een bedrag op de rekening moet hebben gestort. Let u hierbij op uw jaarruimte. Geld storten doet u eenvoudig via een overboeking naar uw lijfrente opbouwrekening.

Kiezen voor de vaste of de variabele rente

Als u de rekening opent, kunt u kiezen voor de vaste rente per storting of de variabele rente. Kiest u voor de vaste rente per storting? Dan moet u van tevoren vaststellen hoe lang u dit wilt. Dit is de rentevaste periode. Daarbij kunt u kiezen uit de mogelijkheden die ASR biedt. De variabele rente geldt automatisch tot de einddatum van de rekening. Hierna staat per rentesoort uitgelegd hoe het in zijn werk gaat.

De vaste rente per storting

Hebt u gekozen voor een vaste rente per storting? Dan krijgt u over ieder bedrag dat u stort een rente die blijft vaststaan tot het einde van de rentevaste periode. Dit geldt voor alle bedragen die u zelf stort, maar ook voor de rente die op 1 januari wordt bijgeschreven. De hoogte van het rentepercentage van de vaste rente per storting verschilt dus steeds. Een voordeel hiervan is, dat u precies weet welke rente u per storting tot het einde van de rentevaste periode ontvangt. Een nadeel is echter dat als de rente stijgt, u daar niet van profiteert voor de bedragen die u eerder hebt gestort.

De overheid wil stimuleren dat mensen geld opzij zetten voor hun oude dag. Als u een pensioentekort hebt, mag u het geld dat u op een lijfrenterekening (zoals de ASR lijfrente opbouwrekening) stort, aftrekken van uw belastbaar inkomen (box 1). Kijk voor meer informatie over de fiscale regels op asrbank.nl en www.belastingdienst.nl. Ook uw adviseur kan u hier meer informatie over geven.
Als u komt te overlijden, dan gaat (een deel van) het spaartegoed naar uw erfgenaam of erfgenamen. Op dit moment eindigt de opbouwfase. Uw erfgenaam of erfgenamen moeten het spaartegoed gebruiken om een lijfrente aan te kopen. Als uw fiscaal partner overlijdt, mag u de uitkeringsfase direct laten ingaan door een lijfrente aan te kopen. U leest meer hierover in artikel 8 en 9 van de algemene voorwaarden van de ASR lijfrente opbouwrekening.
ASR maakt kosten voor het adviseren (door onafhankelijke derden) over het product en voor het verkopen van het product. Deze kosten verwerkt ASR in het rentepercentage. Uw adviseur moet u informeren over de beloning die hij voor zijn advies of bemiddeling krijgt. Is er sprake van provisie? Dan is de rentevergoeding die u krijgt maximaal 0,3% lager en leidt dit tot een lager eindsaldo.

Om volledig inzicht te krijgen in dit product is het belangrijk dat u alle voorwaarden en de financiële bijsluiter van dit product goed leest. Bij het opbouwen van uw kapitaal zijn ook fiscale spelregels verbonden.  Laat u altijd goed informeren door uw (belasting)adviseur.

Uitleg Risicometer (AFM)

Rentetarieven looptijdenVoorbeeldberekeningContact met adviseur