Direct Ingaande Lijfrenteverzekering

 

De Direct Ingaande Lijfrenteverzekering is een verzekering waarbij u vaste periodieke lijfrente-uitkeringen ontvangt als aanvulling op uw (pensioen)inkomen. Deze lijfrente-uitkeringen kunt u levenslang maar ook gedurende een afgesproken periode ontvangen. Meestal krijgt u te maken met een direct ingaande lijfrente wanneer uw koopsom- of lijfrenteverzekering de einddatum bereikt. Maar ook wanneer u een ontslagvergoeding heeft ontvangen en daar direct inkomen uit wilt ontvangen.

U kunt kiezen uit twee soorten lijfrenten:

  • de levenslange lijfrente: u krijgt een uitkering zolang u leeft. Dit is gunstig voor als u oud wordt;
  • de tijdelijke lijfrente: u krijgt een uitkering voor een paar jaar. Of de uitkering stopt als u overlijdt.
U legt het bedrag in van uw vrijgekomen lijfrente.
u bepaalt zelf de looptijd.
Regels over belastingen zijn erg belangrijk bij de direct ingaande lijfrente. Deze stellen vooral grenzen aan de looptijd en hoogte van de tijdelijke lijfrente. Dat betekent dat u de duur en hoogte van de uitkeringen niet helemaal zelf kunt kiezen.

Bij beide soorten lijfrenten kunt u minder geld terugkrijgen dan u heeft ingelegd. Bijvoorbeeld als u overlijdt vlak nadat u de verzekering heeft afgesloten. U heeft dan nog niet zoveel uitkeringen gekregen. Hoe kunt u dit voorkomen? Daarvoor heeft u twee mogelijkheden:

  • U spreekt af dat de uitkering overgaat op uw partner of nabestaanden. Hierdoor is de uitkering vanaf het begin wel lager. Voor de overgang kunt u ervoor kiezen dat de partner of nabestaanden dezelfde uitkering krijgen of een lagere.
  • U sluit een overlijdensrisicoverzekering af. U betaalt daarvoor een extra premie.

De verzekeraar gebruikt de premie:

  • voor de uitkering van de verzekering;
  • voor beheer- en administratiekosten;
  • om eventueel een vergoeding te betalen aan een verzekeringsadviseur voor zijn diensten en adviezen. Dit geldt als u de verzekering sluit via een verzekeringsadviseur. U kunt die vergoeding ook rechtstreeks aan uw verzekeringsadviseur betalen; de vergoeding maakt dan geen deel uit van de premie. Het advies van een verzekeringsadviseur is dus niet gratis.

Om volledig inzicht te krijgen in dit product is het belangrijk dat u alle voorwaarden en de financiële bijsluiter van dit product goed leest. Bij het opbouwen van uw kapitaal zijn ook fiscale spelregels verbonden.  Laat u altijd goed informeren door uw (belasting)adviseur.

Uitleg Risicometer (AFM)

Bereken uw persoonlijke lijfrente-uitkeringMaak vrijblijvend een afspraak