Met banksparen voor je pensioen kun je, als je een pensioengat hebt, sparen of beleggen voor een aanvulling op je pensioen. Dat kon voorheen alleen via lijfrente (een verzekeringsvorm).  Sinds 1 januari 2008 is daar banksparen bij gekomen.

Je kunt op een geblokkeerde rekening bij een bank of verzekeraar kapitaal opbouwen door te sparen of te beleggen voor dat deel waarover je een pensioengat hebt. Het bedrag dat je op die rekening spaart, is vrijgesteld van de vermogenrendementsheffing (1,2%). Je hoeft dus geen belasting te betalen over het kapitaal dat je opbouwt. Je kunt ook banksparen als je nooit pensioen hebt opgebouwd.

Banksparen voor het pensioen bestaat uit twee fasen; de fase waarin je geld spaart of belegt (opbouwfase), en de fase waarin je het opgebouwde kapitaal laat uitkeren (uitkeringsfase):

Wat is opbouwen met banksparen?

Je bouwt kapitaal op voor een oude dag uitkering. Dat kan met maandelijkse premie, of een storting van een groot bedrag in één keer (koopsom). Het ingelegde bedrag (premie én koopsom) spaar je, of het wordt voor je belegd. De inleg kun je aftrekken van de belasting. De opbouwfase wordt ook wel ‘uitgestelde lijfrente’ genoemd.

Wilt u graag banksparen en kiest u voor ‘opbouwen met banksparen’. Klik dan hier voor meer informatie van het ruime aanbod op onze site:

Alle producten voor opbouwen met banksparen

 

 

Wat is uitkeren met banksparen?

Na het verstrijken van de looptijd van je opbouwfase komt je opgebouwde kapitaal vrij. Nu ga je op zoek naar een bank of verzekeraar bij wie je dit bedrag onderbrengt. De bank of verzekeraar keert vervolgens naar keuze levenslang of gedurende een aantal jaren periodiek een deel van je kapitaal uit. Deze uitkering is belast en heet ook wel ‘direct ingaande lijfrente’.

Wilt u graag banksparen en kiest u liever voor ‘uitkeren met banksparen’. Klik dan hier voor meer informatie van het ruime aanbod op onze site:

Alle producten voor uitkeren met banksparen